Când și cum a fost dată prima amendă pentru depășirea vitezei

de: Alex Rizea
17 12. 2017

Sute de amenzi pentru depășirea vitezei legale se dau zilnic, la nivel național. În ianuarie 2018, se împlinesc 121 de ani de când oamenii legii au dat prima amendă din istorie pentru depășirea vitezei.

O simplă căutare pe Google scoate la iveală că pe 28 ianuarie 1896 un britanic încasa în țara natală prima amendă rutieră pentru viteză excesivă. Cel care a primit-o se numea Walter Arnold și a fost sancționat pe străzile din Paddock Wood, Kent, întrucât circula într-un vehicul motorizat, cu „fabuloasa viteză” de 13 km/h într-o zonă în care vehiculele aveau voie să circule cu maxim 3,2 km/h.

E drept, în acea zonă ai fi putut să depășești viteza regulamentară și dacă aveai un pas grăbit. Modalitatea aleasă de a-l amenda pe britanic a fost la fel de inedită.

Polițiștii l-au urmărit pe Walter Arnold cu bicicletele și l-au somat să oprească. Amenda cu pricina era în valoare de un șiling, plus costurile de expediere aferente. În mod ironic, conducătorului vehiculului motorizat i s-a reproșat și că nu avea pe cineva care să meargă înaintea autovehicului și să-i atenționeze pe trecători că „vine mașina”. Cum la început încă nu erau reguli pentru automobile, cineva trebuia să meargă înaintea unei mașini ca să atenționeze lumea. Da, am ajuns departe de la aceste momente la teste cu mașini autonome.

Walter Arnold a deținut primul dealer autorizat de automobile Benz importate din Germania, însă a rămas în istorie ca fiind primul om care a încasat o amendă pentru depășirea vitezei regulamentare.

Recordul pentru cea mai mare amendă primită vreodată pentru depășirea vitezei îi aparține unui suedez. Este vorba despre 650.000 de euro, o amendă primită pe teritoriul Elveției, acolo unde amenzile se acordă direct proporțional cu veniturile șoferului. Bărbatul se afla la volanul unui Mercedes SLS AMG și circula cu 288 de km/h.